Brittas tankerum

”Ett utrymme i hjärnan som anatomiböckerna glömde”

Visste ni att vi har ett tankerum i hjärnan? Upptäckten jag har gjort ger mig inget Nobelpris, men en tankeställare har jag fått. Vill därför presentera detta outforskade lilla utrymme i hjärnan som anatomiböckerna glömt.

Vad är då ett tankerum? Jo, ett rum dit alla tankar går. Vissa tankar passerar relativt obemärkt, andra dröjer sig kvar och kräver uppmärksamhet. Rummet är litet och har en sluss, där alla tankars värde gås igenom. Den minimala anatomin gör att vi ibland måste släppa ut en del tankar. Om inte, kan olika symtom uppstå: huvudvärk, sömnproblem, svettningar, onödig grubbel tid och depressiva symtom. Men varför inte pröva denna enkla självhjälp ande insats.

När man säger ”en tanke slog mig”, så hörs det att det gör ont. Om någon slår mig, går jag ju inte vidare som om inget hänt. Enligt ”den heliga skrift” ska man vända andra kinden till. Normalt sett så värjer man sig och undrar varför man blev slagen. Den som gjorde det vill ju säga något med smällen. Alltså är det nonchalant att bara gå. Lika är det med en ”tanke som slår en”. Det är en tanke som kommer med en sådan kraft att den far förbi slussen och in i motsatta väggen på tankerum och…det gör ont! Den är viktig! Den kan jag inte nonchalera.

Vad är då lösningen? Hur blir man av med smärtan, befriad från tanken? Jo, genom att delge andra sina tankar, de som gör ont. Jag har provat, och vet att det hjälper. Men metoden är inte evidens baserad. Vad betyder detta ord som genomsyrar hela vårdversamheten? För det mesta blir det en positiv utgång av det hela, men det kan bli problem då siffror inte går att få fram. Då endast patienters positiva upplevelser inte räcker för evidens lasering. Då tårar inför avslutad fungerande behandling inte räcker. Vad gör jag?

Evidens betyder bevis där det krävs en fallstudie, en pilotstudie, en RCT-studie (randomiserad kontrollerad studie) och slutligen metanalys ( lägsta fall av evidens anekdot). För att en metod ska bli evidens baserad måste det finnas publicerade vetenskapliga studier som är randomiserade och kontrollerade.

Hur mycket jag förstår av detta? Ungefär som en del av er, ganska lite. Hur mycket tid skulle krävas för att först förstå och sedan gå till handling?

Jag har nu släppt tanken fri och trycket i huvudet har släppt. Kommer det fler så hör jag av mig.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s