Relationer

I mitt arbete som KBT-terapeut, var relationsproblem ett av dom vanligaste problemen. För att kallas relation, måste det finnas mer än en person. Mitt bästa verktyg var Anna Kåvers relationsprogram: ”Att hitta balansen mellan målet, relationen och självrespekten.”

Målet: 1: Beskriv situationen, 2: Uttryck klart och tydligt vad du känner och tycker, 3: hävda dig, 4: motivera-klargör följderna, 5: var medvetet närvarande, 6: säkert uppträdande, 7: förhandla och vänd på situationen.

Punkterna hjälper dig att uppnå dina syften i samspel med omgivningen, och att få andra att ta dina önskningar på allvar. Om första steget är att veta vad man tycker, så följer steget att få kunskap och träning i att förmedla det man tycker på ett effektivt sätt.

Den viktigaste av dessa punkter är nummer 7: förhandla och vänd på situationen. Håll fast vid ståndpunkten men kom på alternativa förslag. Be den andra komma på förslag. Lämna över problemet. Inbjud till samarbete kring hur ni ska lösa situationen.

Min egen reflektion är att det är svårt med relationer, och så viktigt och så underbart när det fungerar. Relationer är ju inte bara tvåsamhet, du har en relation till grannarna, till vännerna, kollegorna på jobbet. Vi behöver varandra. Som min ”syster” Ramona sa n’är hon var fem år och skulle tillbaks till Bunkern i Tyskland efter en längre vistelse hos oss i Leksand: ”Jag känner mig som ett äpple som delats i två delar.”

 

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s