”Jag ser det jag vill se”

IMG_0013.jpg

När tidningen kom hem i brevlådan, så var det första jag tänkte: ”men herregud, jag skelar och vilken röd näsa jag har och var det rätt att välja halsduk som matchar näsan och svarta skinnjackan.” Det jag inte såg var det som mina vänner såg: ”wow första sidan i Upptinget, vilket fint reportage om ditt liv som skådespelare och ditt jobb med öronakupunktur.”

Vi väljer vad vi vill se, lite utefter humör, självkänsla, dagsform. Vi har svårare att lyssna till beröm, att berömma oss själva. Om någon säger: ”vilken fin klänning.” Då är vi snabba på att hitta något dåligt: ”jamen den är lite för kort.”

”Jag ser det jag vill se”, jag hör det jag vill höra. Det låter ju rätt så positivt, då har jag ju hela makten att bestämma själv över min världsbild, då borde jag ju också kunna bedöma den positivt?

Uttrycket: ”jag ser det jag vill se”, kommer från en patient som jag mötte i mitt forna jobb inom psykiatrisk slutenvård. En gammal kvinna bodde ensam i en stuga på landet med c:a 50 katter. Hemsjukvården kom dit med mat till henne och till katterna. Min tanke idag är att dom måste ha sett hur smutsigt och eländigt det var när dom gick in där?! Till slut vägrade hon att släppa in hemtjänsten. Då placerades maten utanför dörren i en kasse. Hennes integritet accepterades??? När det till slut larmades om att något inte stod rätt till i huset, tog sig vårdpersonal ifrån psykiatrin in i huset. Det de såg kommer de nog aldrig att glömma. Kattspillning överallt, en del katter döda. Personalen fick ha gula rockar, handskar och munskydd när de förde med sig kvinnan. Ett badrum på sjukhuset ockuperades i några timmar. Gummans fötter var uppfrätta av urin i gummistövlarna. Man befarade att hon misst sin syn, pga amoniak från katturinen i huset. Huset eldades upp och katterna avlivades.

Uttrycket: ”jag ser det jag vill se”, kom när jag följde med henne till ögondoktorn. Hon vägrade uttala sig om synen och svarade inte på några frågor. Undersökningen misslyckades från vårdens sida sett. När vi gick därifrån, log hon mot mitt håll och sa triumferande: ”jag ser det jag vill se.”

 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s